Slachtoffer A'dam was topcrimineel

De man die gisteravond laat in Amsterdam-Oost werd geliquideerd, was crimineel Derkaoui van der Meijden. In het criminele circuit werd hij "Derk" en "Pirki" genoemd.

Hij lijkt het zevende slachtoffer te zijn geworden van een bendeoorlog die al anderhalf jaar woedt in Amsterdam.

De 34-jarige Nederlands-Marokkaanse Van der Meijden werd op de Borneokade beschoten met een automatisch vuurwapen van een zwaar kaliber. Volgens de politie ging de schutter roekeloos te werk.

Idioot

De kogels raakten onder meer een muur, ramen van een flat en de deur van een kinderdagverblijf. De politie noemt het een wonder dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen. "Ze hebben als een idioot lopen schieten", zegt een woordvoerder.

Buurtbewoners zeggen tegen RTV Noord-Holland dat het was alsof er met een mitrailleur werd geschoten. Er zijn nog geen verdachten opgepakt.

Staatsliedenbuurt

Van der Meijden werd verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Hij zou een van de schutters zijn geweest bij de geruchtmakende schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, in december 2012. Daarbij werden twee mannen geliquideerd en werd de politie met automatische wapens beschoten.

Uiteindelijk was er te weinig bewijs om hem voor de rechter te brengen.

Kogelwerend vest

Van der Meijden zou in het kamp horen van de in mei geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha. Aanleiding voor de liquidatiegolf zou een ruzie zijn over 200 kilo cocaïne.

Opvallend is het extreme geweld dat de criminelen bij de liquidaties gebruiken. De meeste slachtoffers zijn met automatische vuurwapens gedood. Martha werd zeker 80 keer geraakt.

Veel Amsterdamse topcriminelen dragen daarom een kogelwerend vest. Maar dat was voor Van der Meijden niet genoeg om hem te beschermen tegen de kogelregen van gisteravond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl