NOS NieuwsAangepast

Mega-operatie voor hulp Noord-Irak

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR begint met een grootschalige hulpoperatie in Noord-Irak. De organisatie brengt de komende dagen duizenden tenten, plastic zeiltjes, keukensets en jerrycans naar de Koerdische stad Erbil.

De hulp is bestemd voor een half miljoen vluchtelingen die de terreur van de Islamitische Staat zijn ontvlucht. De eerste goederen komen morgen met vliegtuigen binnen uit Jordanië. Ook wordt er hulp gebracht over de weg uit Turkije en over de zee uit Dubai.

Getraumatiseerd

"Dit is een grootschalige humanitaire crisis en ramp, waardoor enorme aantallen mensen zijn getroffen'', zegt een UNHCR-woordvoerder. Volgens de VN is het een van de grootste hulpoperaties van de UNHCR sinds lange tijd.

Dit jaar zijn al ongeveer 1,2 miljoen Irakezen op de vlucht geslagen. Velen zijn getraumatiseerd door wat zij hebben meegemaakt. In zeer primitieve omstandigheden proberen zij te overleven. Er is gebrek aan eten, drinken, medische hulp en onderdak.

Slachtpartij

Onder de vluchtelingen zijn zo'n 100.000 jezidi's, die door de extremisten van IS als duivelaanbidders worden beschouwd. Enkelen van hen hebben een paar dagen geleden een slachtpartij van IS overleefd in Kocho, een dorpje bij het Noord-Iraakse Sinjar-gebergte.

De inwoners vertellen hoe ze zich moesten verzamelen bij een schoolgebouw, en al hun bezittingen moesten inleveren. De mannen zijn vervolgens geëxecuteerd, vrouwen en kinderen zijn ontvoerd. Van hen is sindsdien niets vernomen, zegt de Belgische VRT-journalist Rudi Vranckx vanuit Koerdisch gebied.

Gisteren vertrok een Nederlands transporttoestel met hulp vanaf de vliegbasis Eindhoven naar Erbil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl