NOS NieuwsAangepast

Gespannen rust in Ferguson

In de Amerikaanse stad Ferguson heerst een gespannen rust na de rellen van afgelopen nacht. Vrijwilligers ruimen rotzooi op terwijl op bijna elke straathoek agenten staan.

Ondanks de rellen en zware beveiliging willen sommige demonstranten ook komende avond en nacht weer de straat op. Ze zijn nog steeds woedend op de politie en willen gerechtigheid.

Al meer dan een week zijn er zware ongeregeldheden vanwege de dood van de 18-jarige Michael Brown. De zwarte jongen werd 10 dagen geleden in Ferguson doodgeschoten door een blanke agent.

Onbekende relschoppers

De autoriteiten krijgen het maar niet voor elkaar om de rellen de kop in te drukken. Dat komt voornamelijk door een klein groepje relschoppers, zegt correspondent Wouter Zwart, die in Ferguson is.

"Zij komen niet uit deze buurt. De politie en inwoners kennen deze mensen niet, dus sociale controle werkt niet. Het is moeilijk in te schatten waar en wanneer ze opduiken", zegt Zwart.

Traangas

Afgelopen nacht werden 31 mensen opgepakt. Onder hen zijn mensen die speciaal uit New York en Californië waren gekomen om stenen en molotovcocktails naar de politie te gooien.

Zwaarbewapende agenten gebruikten onder meer traangas om betogers uiteen te drijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl