NOS NieuwsAangepast

Kabinet: buitenlandse banen terug

Het kabinet moedigt bedrijven aan hun activiteiten terug naar Nederland te verplaatsen. Minister Asscher schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om reshoring, het terughalen van werk door bedrijven die naar het buitenland zijn uitgeweken.

Asscher schat dat nu zo'n 1 tot 2 procent van de bedrijven aan reshoring doet, al ontbreken volgens hem betrouwbare cijfers. Redenen om de productie naar Nederland terug te verplaatsen zijn bijvoorbeeld stijgende loonkosten, moeilijkheden met het op afstand managen van activiteiten, culturele verschillen en tegenvallende kwaliteit.

Vestigingsklimaat

De minister benadrukt dat Nederland een uitstekend vestigingsklimaat heeft, met een goede infrastructuur en gezondheidszorg en een hoogopgeleide beroepsbevolking. En volgens hem versterkt het kabinet het klimaat fors verder door te investeren in innovatie, duurzaamheid en onderwijs.

Hij schrijft ook dat het door de Participatiewet aantrekkelijker wordt om eenvoudige werkzaamheden naar Nederland terug te halen. Reshoring biedt volgens Asscher dus ook kansen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl