NOS NieuwsAangepast

Groot protest bij parlement Pakistan

De spanningen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad lopen op. Betogers onder leiding van oppositieleider Imran Khan en de religieuze leider Tahir-ul-Qadri zijn na middernacht (lokale tijd) aangekomen bij het parlement, om daar het aftreden van premier Sharif te eisen.

De minister van Binnenlandse Zaken riep eerder op tot kalmte. Er wordt gevreesd voor een confrontatie tussen veiligheidstroepen en de tienduizenden betogers. De oproerpolitie houdt zich vooralsnog afzijdig.

Rode zone

Het leger is ingezet om het parlement te beschermen tegen de demonstranten. Honderden militairen staan paraat in de Rode Zone, waar de belangrijkste overheidsgebouwen en westerse ambassades staan. Er is 30.000 man veiligheidspersoneel ingezet in de stad.

Sharif wilde niet dat er gedemonstreerd wordt in de Rode Zone. Daarom was het gebied afgesloten met prikkeldraad en zeecontainers. Maar demonstranten hebben het prikkeldraad doorgeknipt en containers met kranen aan de kant gezet.

Verkiezingsfraude

De demonstranten vinden dat de regering te weinig doet tegen corruptie, armoede en de Taliban. Ook zou Sharif zich schuldig hebben gemaakt aan verkiezingsfraude. De partij van Khan besloot gisteren uit het parlement te stappen.

Sharif heeft aangekondigd dat hij wil laten onderzoeken wat er is misgegaan. "Er is een compromis in de maak, dachten we. Maar nu gaan toch die mensenmassa's de Rode Zone in'', aldus correspondent Joeri Boom. "Als dit uit de hand loopt wordt het een chaos in Islamabad."

Rellen

Ook zijn mensen bezorgd dat het leger opnieuw de macht grijpt, zegt Boom. In het verleden heeft het Pakistaanse leger herhaaldelijk de macht gegrepen als het land dreigde te verzanden in chaos.

Eind vorige week braken er rellen uit bij protestmarsen tegen de regering. De gevechten ontstonden toen een optocht van Khan-aanhangers werd beschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl