NOS NieuwsAangepast

App helpt Chinese diabetici

Door correspondent Marieke de Vries

"Mijn vader kreeg diabetes toen ik jong was. Ik had geen idee hoe ik hem kon helpen", bekent Guo Gaoxing. Guo is niet de enige met dit probleem. In China is er geen georganiseerde zorg waarbij huisartsen of een gespecialiseerde dokter chronisch zieken persoonlijk advies geven.

Patiënten met diabetes weten vaak niet hoe ze hun ziekte in de gaten kunnen houden, laat staan wanneer ze hun dieet moeten aanpassen.

Nu is Guo directeur van het bedrijf dat eind vorige maand een diabetes-app op de markt heeft gebracht. "Een patiënt kan met een bijbehorend apparaat zijn bloedsuikergehalte opmeten. Vervolgens worden de waarden automatisch doorgestuurd naar de applicatie op de smartphone."

Telefooncentrale

Achter de applicatie zit een telefooncentrale met dokters. "Als een patiënt een vraag heeft, dan kan hij deze via de app stellen. Bovendien krijgt de dokter ook de dagelijkse gegevens over het bloedsuikergehalte door, zodat hij kan ingrijpen waar nodig."

De vergrijzing in China is een groeiend probleem en er valt nog veel te verbeteren op het gebied van ouderenzorg. Vooral ouderen met een chronische ziekte vormen een uitdaging. Zo wonen er naar schatting 114 miljoen mensen met diabetes in het land. Dat is een derde van alle patiënten wereldwijd.

Guo heeft al plannen om de applicatie uit te breiden, maar wil zich wel blijven focussen op chronische aandoeningen. In de nabije toekomst zullen ook mensen met hartproblemen en lage bloeddruk er profijt van hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl