NOS NieuwsAangepast

Topoverleg over Oekraïne in Minsk

President Poetin neemt volgende week deel aan topoverleg over de toestand in Oekraïne in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Ook president Porosjenko en afgevaardigden van de Europese Unie zijn op woensdag 26 augustus in Minsk.

Ook de leiders van Wit-Rusland en Kazachstan, die deel uitmaken van een douane-unie met Rusland, nemen aan de besprekingen deel. De leden van die douane-unie vinden dat Oekraïne niet tegelijkertijd kan profiteren van handelsvoordelen van hun blok en die van de Europese Unie. De EU vindt dat dat wel mogelijk moet zijn.

Namens de Europese Unie reizen buitenland-chef Catherine Ashton en de eurocommissarissen De Gucht (Handel) en Oettinger (Energie) naar Minsk. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft naar verluidt geweigerd naar Minsk te komen.

Berlijn

Zondag waren in Berlijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk bijeen. Op politiek gebied werd toen geen vooruitgang geboekt. Afgesproken werd dat op hoog niveau in Moskou en Kiev besloten zou worden of er een tweede top komt over Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl