Brandweer stuurt luchtflessen terug

De Haagse brandweer heeft 1700 onderdelen van zuurstofflessen teruggestuurd naar de leverancier nadat drie brandweerlieden zonder zuurstof kwamen te zitten. Het gaat om het kliksysteem waarmee een zuurstoffles vastgezet kan worden.

Zaterdag raakte een brandweerman zijn zuurstoffles kwijt in een garage met giftige gassen in Den Haag. Na het losschieten van de luchtfles kreeg de hulpverlener geen zuurstof meer en rende hij naar buiten om zichzelf in veiligheid te brengen. Hij raakte niet gewond.

Het was de derde keer in korte tijd dat de Veiligheidsregio Haaglanden problemen had met de nieuwe apparatuur. Eerder raakten tijdens een oefening luchtflessen los toen brandweermannen op hun rug vielen. Ook gebeurde het al een keer eerder bij het blussen van een brand. Alle 1700 kliksystemen worden de komende tijd vervangen.

Kliksysteem

Brandweermannen maakten voorheen hun zuurstoffles vast met schroefdraad. Dat bleek soms onhandig omdat goed aangedraaide flessen moeilijk te vervangen zijn. Daarom bedacht leverancier Dräger een kliksysteem, waarmee de flessen eenvoudiger vast- en los kunnen worden gemaakt. Het systeem is zowel bij de fabrikant als binnen de Veiligheidsregio Haaglanden uitgebreid getest.

Een deel van de ademluchtflessen is na de eerste twee incidenten al vervangen. De overige apparatuur wordt zo snel als mogelijk aangepast. De veiligheidsregio praat vandaag het personeel hierover bij.

Er zijn in totaal ruim 22.000 van dit soort kliksystemen in gebruik in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl