NOS NieuwsAangepast

Bestand Gaza voorbij na raketaanval

Israël heeft weer doelen in de Gazastrook aangevallen, nadat er vanmiddag drie raketten op Israël waren afgevuurd. Het bestand dat sinds vorige week zondag van kracht was, lijkt daarmee gesneuveld.

Volgens het Israëlische leger werden vanmiddag drie raketten afgeschoten op Israël. Ze kwamen terecht in de buurt van de stad Beersheba en maakten geen slachtoffers. Het waren de eerste Palestijnse raketbeschietingen in bijna een week tijd.

Later volgden nog twee raketten, die door het Israëlische luchtverdedigingssysteem werden onderschept.

Hard terugslaan

Kort na de eerste serie gaf Netanyahu de Israëlische strijdkrachten opdracht om "terreurdoelen" in de Gazastrook aan te vallen. De eerste aanvallen volgden vrijwel direct, onder meer ten oosten van Gaza-stad. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Bewoners die de afgelopen dagen juist naar huis waren teruggekeerd, sloegen weer op de vlucht, meldt een correspondent van het Britse persbureau Reuters.

Netanyahu had de afgelopen dagen al aangekondigd dat Israël hard zou terugslaan als de Palestijnen weer raketten zouden afvuren.

Relatief rustig

Vorige week zondag sloten Israël en Hamas een driedaags bestand, dat woensdag met vijf dagen werd verlengd en gisteravond met nog eens een etmaal.

Rond de eerste verlenging waren er beschietingen over en weer, maar sindsdien was het relatief rustig in en rond de Gazastrook. De raketbeschietingen van vandaag waren de eerste ernstige schending van het bestand.

Weg uit Caïro

Gisteravond werd afgesproken het staakt-het-vuren met een etmaal te verlengen, tot 23.00 uur vanavond Nederlandse tijd, om de onderhandelaars van beide partijen in Caïro meer tijd te gunnen om afspraken te maken over een blijvend bestand.

Na de gebeurtenissen van vandaag heeft Netanyahu zijn onderhandelaars in Caïro opdracht gegeven om terug naar huis te komen. Of de indirecte gesprekken met de Palestijnen daarmee helemaal stil komen te liggen, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl