NOS VoetbalAangepast

Özyakup wil revanche op Arsenal

Besiktas en Arsenal strijden vanavond in de play-offs van de Champions League tegen elkaar om een ticket voor het hoofdtoernooi. Voor Arsenal de eerste Europese wedstrijd, Besiktas schakelde Feyenoord uit in de derde kwalificatieronde.

Het wordt een speciale ontmoeting voor Oguzhan Özyakup, 22 jaar en geboren in Zaandam. Hij werd op 15-jarige leeftijd door Arsenal weggehaald uit de jeugdopleiding van AZ.

Die club deed er alles aan om hem in Alkmaar te houden, de toenmalige voorzitter. Toenmalig voorzitter Dirk Scheringa schotelde Özyakup zelfs een beter financieel plaatje voor dan de aanbieding uit Engeland. Maar de Nederlands-Turkse voetballer koos toch voor het avontuur in Londen.

Debuut in 2011

Een avontuur dat mislukte, hoewel Özyakup na één seizoen wel een profcontract kreeg aangeboden. Twee jaar later had de middenvelder echter nog steeds zijn opwachting niet gemaakt in het eerste elftal. Özyakup tekende wel bij en debuteerde uiteindelijk in september 2011.

Verder dan die ene ontmoeting in de beker, kwam hij niet bij Arsenal, want een jaar later werd hij door Besiktas gekocht. Özyakup, in 2011 nog aanvoerder van Oranje onder 19, koos er toen ook voor om uit te komen voor het Turkse nationale elftal.

Turks elftal

In mei vorig jaar maakte hij zijn debuut voor Turkije, in een vriendschappelijk duel met Letland. En ook bij Besiktas geloofden ze wel in Özyakup. Vooral het afgelopen seizoen stond hij veelvuldig in de basis en kwam hij tot zes doelpunten in 26 duels.

Of hij vanavond ook in de basis start, moet nog blijken. Coach Slaven Bilic stelde hem in het heenduel met Feyenoord wel vanaf het begin op en liet hem een uur staan, in de return viel Özyakup vijf minuten voor tijd in.

Ook niet gered in Engeland

Overigens is hij niet de enige die vanavond aan de Engelsen wil laten zien dat hij best kan voetballen. Ook Kerim Frei (mislukt bij Fulham) en Gokhan Tore (mislukt bij Chelsea) willen hun gram halen tegen deze Engelse tegenstander.

Het bekendste gezicht bij Besiktas is voor Arsenal natuurlijk Demba Ba, die de afgelopen twee seizoenen bij Chelsea onder contract stond en daarvoor ook in het shirt van Newcastle United en West Ham United speelde. In vijf ontmoetingen met Arsenal trof hij twee keer doel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl