NOS NieuwsAangepast

45 pro-Gaza betogers opgepakt

In Den Haag zijn 45 mensen aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie. Ze blokkeerden de ingang van het ministerie van Defensie door op de tramrails te gaan zitten.

Toen de betogers weigerden weg te gaan, pakte de politie hen één voor één op. Volgens NOS-verslaggever Robert Bas verliep dat rustig. "De demonstranten waren niet uit op geweld", vertelt hij. "Er werd niets strafbaars gezegd of gedaan, behalve dat ze weigerden weg te gaan toen de politie dat eiste."

De betoging was niet van tevoren aangemeld.

Gazastrook

De betoging was gericht tegen het gewelddadige optreden van Israël in de Gazastrook. Tijdens de demonstratie riepen de demonstranten leuzen als "Free Palestine" en "Timmermans, bloed aan je handen". Ook zwaaiden ze met Palestijnse vlaggen.

Nederland levert wapens aan Israël en is daarom mede-verantwoordelijk voor de dood van veel Palestijnen, zeggen de betogers.

Schilderswijk

In juli liep een pro-Palestijnse demonstratie in de Haagse Schilderswijk uit de hand. Er werden antisemitische leuzen geroepen. Sommige deelnemers riepen op tot het vermoorden van Joden en zwaaiden met IS-vlaggen.

Een anti-IS-demonstratie die daarop volgde eindigde met rellen. De ME besloot in te grijpen toen anti-IS-demonstranten in de Schilderswijk slaags dreigden te raken met islamitische jongeren. Sindsdien is demonstreren in de Schilderswijk verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl