NOS NieuwsAangepast

Gevluchte ebolapatiënten gevonden

De zeventien vermoedelijke ebolapatiënten die waren 'ontsnapt' uit een kliniek in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, zijn weer gevonden. De patiënten zijn overgebracht naar een speciaal behandelcentrum.

Zondag haalde een woedende mensenmenigte de patiënten uit de ebolakliniek. Waarom ze dat deden en waar de patiënten naartoe waren gevlucht, is onduidelijk.

De kliniek waar de ebolapatiënten zaten staat in de arme wijk West Point. In West-Afrika doen veel spookverhalen de ronde over het virus. Veel mensen hebben geen vertrouwen in wat er gezegd wordt over de ziekte.

1229 doden

Vandaag heeft de Wereldgezondheidsorganisatie bekendgemaakt dat er inmiddels 1229 mensen aan het ebolavirus zijn overleden. Dat zijn er 84 meer dan een week geleden.

Ook het aantal besmettingen is toegenomen. In Guinee, Nigeria, Liberia en Sierra Leone zijn nu in totaal 2240 mensen besmet met het dodelijke virus.

ZMapp

Voor drie van de patiënten bestaat hoop: drie artsen die het experimentele anti-ebolamiddel ZMapp kregen toegediend lijken weer aan te sterken. Hoewel het middel officieel nog niet op de markt is, werd het gebruik op humanitaire gronden toegestaan.

Het zeldzame middel werd begin deze maand naar West-Afrika gevlogen, omdat de behandeling van twee Amerikaanse artsen met ZMapp succesvol bleek. Ook een Spaanse priester kreeg het middel, maar hij overleed later alsnog .

ZMapp versterkt het immuunsysteem. De doses die in Liberia werden gebruikt waren de laatste; het zal maanden duren voordat er weer een bescheiden hoeveelheid is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl