NOS NieuwsAangepast

Stadsverbod voor moeder Enschede

De rechtbank in Assen heeft een stadsverbod voor de gemeente Enschede opgelegd aan een moeder die in een tbs-kliniek heeft gezeten. Haar voormalige echtgenoot en dochter hadden om het verbod gevraagd.

Het gebeurt zelden in Nederland dat een rechter besluit tot een stadsverbod. Het verbod geldt voor een periode van 2,5 jaar, tot de dochter meerderjarig is. Elke keer dat de moeder toch in Enschede verschijnt, moet ze 5000 euro betalen aan de vader en dochter.

Zelfmoord

De vader en de dochter willen niet dat de vrouw terugkeert naar Enschede, waar ze in 2009 heeft geprobeerd om haar zoon, dochter en zichzelf om het leven te brengen met drank en pillen.

De drie ontsnapten ternauwernood aan de dood, maar de zoon pleegde twee jaar later zelfmoord. De dochter is doodsbang voor haar moeder.

De moeder werd in 2009 veroordeeld tot 3 jaar celstraf en tbs voor dubbele poging tot moord op haar beide kinderen. Ze is nu uitbehandeld. Volgens de rechter is een gebiedsverbod toch gerechtvaardigd, omdat de vader en dochter bang zijn voor de moeder, en die angst ''door hen als realiteit wordt ervaren''.

Van het leven beroven

De vroegere echtgenoot van de vrouw en zijn dochter zijn bang dat de vrouw naar Enschede zal komen om de dochter alsnog van het leven te beroven. De rechtbank in Assen vindt het belang van de dochter groter dan dat van haar moeder en vindt een stadsverbod daarom op zijn plaats.

De vrouw wil weer in Enschede gaan wonen omdat haar ouders daar wonen. Tijdens de zitting liet ze weten dat ze wel akkoord wilde gaan met een contact- en een gebiedsverbod, maar niet met een stadsverbod. Dat vond ze buitenproportioneel.

Stuk rust

De burgemeester van Enschede had de vrouw graag een gemeenteverbod opgelegd, maar juridisch was dat niet mogelijk. Een actiegroep zamelde 13.000 handtekeningen in tegen de komst van de vrouw en diende die in bij het ministerie van Justitie.

De advocaat van vader en dochter zegt dat de tiener door de uitspraak een stuk rust heeft. Al is het nog even afwachten of de moeder niet in hoger beroep gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl