NOS NieuwsAangepast

OVSE: helikopters gezien bij grens

De OVSE ziet de afgelopen week meer militaire activiteit in het gebied waar de grens tussen Rusland en Oekraïne loopt. Dat zei de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa tijdens een persconferentie bij de grensovergang in de regio Donetsk.

Er zijn helikopters gezien boven het grensgebied en mensen die in militaire kleding de grens oversteken.

De OVSE benadrukt dat de organisatie zicht heeft op twee grensovergangen tussen de regio's Donetsk in Oekraïne en Gukovo in Rusland. De twee posten worden aan beide kanten van de grens gecontroleerd door pro-Russische separatisten. Wat er bij de andere grensovergangen gebeurt, weet de organisatie niet.

Hulpkonvooi

Steeds meer Oekraïners steken de grens over. Het zijn families met veel bagage die het geweld ontvluchten, maar er worden ook mannen en vrouwen gezien die met bagage op en neer reizen. Een deel van hen draagt militaire kleding en rugzakken. De OVSE heeft geen militaire voertuigen de grens zien passeren.

Bij de grensovergangen waar de OVSE waarnemers heeft, zijn ook de eerste vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi gezien. Ze staan klaar om te worden gecontroleerd. Rusland heeft 280 vrachtwagens met hulpgoederen klaarstaan. Oekraïne wil dat de lading grondig wordt onderzocht voordat ze de grens oversteken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl