NOS NieuwsAangepast

Actie pomphouders tegen kabinet

Tien pomphouders uit de grensstreek voeren in Diepenheim in Overijssel actie tegen het kabinet vanwege de gevolgen van de accijnsverhoging op diesel en LPG.

Op landgoed Nijenhuis voert een aantal ministers en staatssecretarissen overleg over de begroting voor volgend jaar. De pomphouders eisen nog steeds compensatie omdat ze naar eigen zeggen tot 80 procent minder inkomsten hebben door de belastingmaatregel van vorig jaar.

De actievoerders mogen tot 200 meter afstand van kasteel Nijenhuis komen. Ze dragen protestborden waarop staat dat ze net als de groente- en fruittelers gecompenseerd moeten worden. Twee actievoerders mogen later vandaag kort praten met een van de ministers, wie is nog onduidelijk.

Verbolgen

De pomphouders zijn verbolgen omdat het kabinet er alles aan doet om de groente- en fruittelers te helpen die door de Russische boycot een deel van hun afzetgebied hebben verloren. "We voelen ons enorm in de kou staan, helemaal nu compensatie voor de telers al binnen een week rond is. Voor ons staat niemand klaar terwijl er regelingen zat zijn."

Staatssecretaris Wiebes sprak even met de pomphouders. Hij zei begrip te hebben voor hun situatie, maar herhaalde dat het kabinet niet van plan is de accijnsverhoging terug te draaien.

Wiebes erkende eind mei al dat pomphouders in de grensstreek lagere opbrengsten hebben. "Maar we zien niet een heel sterk verband met de accijnsverhoging. De verkoop van benzine, waarvan de accijns alleen is aangepast aan de indexatie, daalt nog harder", zei hij toen.

Hij benadrukte destijds dat de verhoging van begin dit jaar de schatkist geld oplevert. Volgens hem was de opbrengst van de dieselaccijns in het eerste kwartaal van dit jaar 51 miljoen euro hoger dan vorig jaar. De Tweede Kamer steunt zijn beleid.

Een euro

Volgens de onafhankelijke pomphouders verdwijnt er van elke liter benzine ruim een euro in de staatskas. "Je kan je voorstellen dat we de afgelopen jaren die kas flink hebben gespekt. En nu worden we afgedankt."

De Brancheorganisaties RAI en Bovag dringen aan op maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl