Boycot Rusland kost NL 300 miljoen

De handelsoorlog met Rusland kost Nederlandse bedrijven minstens 300 miljoen euro, zo becijfert het CBS de schade. Vooral de landbouwsector en de voedingsindustrie worden geraakt, maar ook de toeleverende industrie en de transportsector krijgt klappen.

De totale exportwaarde van de door de boycot getroffen goederen en producten bedraagt ruim 500 miljoen. Aan de export van groenten, fruit, vlees en zuivel wordt ongeveer 300 miljoen euro verdiend.

5000 banen

De andere 200 miljoen euro gaat op aan de import van goederen en diensten die nodig zijn voor de export. Dat gaat van de aanschaf van Chinese zonnepanelen tot inkoop van ananas die al dan niet bewerkt weer worden uitgevoerd.

De export levert Nederland 5000 banen op, waarvan de helft in de landbouw en de voedingsindustrie zit.

Meeverdienen

Het CBS probeert in kaart te brengen hoe de handelsstromen lopen. Een kweker verkoopt bijvoorbeeld zijn tomaten aan de groothandel die ze doorverkoopt aan een bedrijf dat exporteert naar Rusland. Een transporteur brengt de vracht vervolgens naar Rusland.

De kweker heeft een boekhouder in dienst en maakt misschien gebruik van een uitzendbureau voor tijdelijke krachten bij het oogsten. Al die bedrijfstakken verdienen dus mee aan de export naar Rusland.

Baltische staten

Nederland levert ook van alles aan landen die vaak ook weer doorleveren naar Rusland, zoals Polen, Estland, Letland en Litouwen. Het is niet duidelijk hoeveel geboycotte goederen uit Nederland via die landen in Rusland terecht komen, zegt het CBS.

De Baltische staten exporteren bijvoorbeeld wel tomaten en paprika's maar produceren die nauwelijks zelf. Stel dat wat zij exporteren door Nederland geleverd wordt, dan gaat het om 700 miljoen euro aan export, waaraan ons land nog eens 300 miljoen euro aan verdiend en dat 5000 banen oplevert.

Cijfers

De voorbije weken gaan diverse cijfers en berekeningen over tafel over de schade en de gevolgen van de handelsoorlog. Werkgeversorganisatie VNO-NCW raamde de directe en indirecte schade op 1,5 tot 2 miljard euro.

Landbouworganisatie LTO hield het op 1 miljard euro. Het CBS becijferde de exportwaarde van de door de boycot getroffen sectoren op 526 miljoen euro.

ING schat dat er door de boycot 10.000 banen op de tocht staan en raamt de schade op 937 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl