NOS NieuwsAangepast

Uniek 'nee' in parlement Cuba

Voor het eerst in de geschiedenis heeft er iemand tegengestemd in het Cubaanse parlement. Niemand minder dan de dochter van president Castro uitte met haar 'nee' haar onvrede over een anti-discriminatiewet.

Wetten in het Cubaanse parlement werden tot nu toe altijd met algemene stemmen aangenomen. De weinige inspraak die er is, wordt gehouden voordat de 612 parlementariërs over wetten stemmen.

Mariela Castro, dochter van Raúl en nicht van Fidel, stemde tegen de wet omdat ze die niet ver genoeg vond gaan. Het voorstel maakt discriminatie op basis van sekse, ras en geaardheid strafbaar, maar Castro wil daar ook hiv-besmetting aan toevoegen.

Voorzichtige hervormingen

Onder Raúl Castro zijn de laatste jaren wat voorzichtige economische hervormingen doorgevoerd. Zo is privé-bezit nu toegestaan en mogen burgers bedrijfjes oprichten. Maar politieke hervorming van het eenpartijstelsel in Cuba is uit den boze.

Een Amerikaanse expert vermoedt dat de unieke tegenstem vooral iets zegt over de positie van de familie Castro. "Dit laat zien dat leden van die familie zich meer kunnen veroorloven dan de doorsnee-parlementariër."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl