Rabo-handelaar geeft knoeien toe

Een voormalige handelaar van de Rabobank heeft volgens de Amerikaanse justitie bekend dat er in het verleden is geknoeid met de rentetarieven.

De Britse handelaar Paul Robson was in dienst van de Rabobank op het kantoor in de Londense City. Hij geeft toe dat hij samen met collega's meegewerkt heeft aan een wereldwijde manipulatie van rentetarieven, de zogeheten Libor-rente.

Met de Libor-rente konden handelsposities in het voordeel van de bank worden gemanipuleerd. De Libor-rente wordt door banken onderling gebruikt als basis voor valuta en geldtransacties.

Simpel

"De omvang is immens maar de manier waarop was simpel" aldus het ministerie van Justitie. "Robson en zijn handlangers tuigden de rentemarkten zo op dat ze met hun transacties geld verdienden."

Het is de tweede handelaar die fraude toegeeft. In juni bekende ook al een andere ex-Rabobank-handelaar, Takayuki Yagami, schuld. Samen met een derde handelaar, Paul Thompson, staan ze in de VS terecht. De rechter doet in juni 2017 uitspraak.

Megaboete

De Libor- en Euriborrente wordt samengesteld door een panel van internationale banken. De Rabobank zat in beide. Elke dag melden de banken tegen welke rente zij op de geldmarkt kunnen lenen.

De Libor en Euribor worden wel gezien als de hoeksteen van alle financiële transacties wereldwijd. Er zijn duizenden miljarden euro's mee gemoeid. Een minimaal verschil in het rentetarief kan dus grote financiële gevolgen hebben.

De Rabobank kreeg in 2013 door de Amerikaanse en Europese toezichthouders al een megaboete opgelegd van 774 miljoen euro. Topman Piet Moerland stapte op vanwege het schandaal. Ook andere banken werden beboet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl