Van der Vaart voorkomt afgang HSV

Rafael van der Vaart heeft voorkomen dat Hamburger SV in de eerste ronde van de strijd om de DFB-Pokal al werd uitgeschakeld. Dankzij een treffer en een assist van de spelverdeler werd het op het derde Duitse niveau acterende Energie Cottbus verslagen. Daar was overigens wel een strafschoppenserie voor nodig.

Een benutte penalty van Manuel Zeitz leverde Cottbus een vroege voorsprong op. In de 70ste minuut gaf Van der Vaart de voorzet waaruit Heiko Westermann de gelijkmaker kon binnenkoppen en in blessuretijd tekende hij zelf voor de 2-1.

Sven Michel dwong daarna een penaltyserie af voor Cottbus, die met 4-1 werd gewonnen door HSV. Van der Vaart nam de eerste strafschop en schoot die onberispelijk binnen.

Schalke uitgeschakeld

Voor Schalke viel wel het doek in de eerste ronde. Dynamo Dresden, dat op hetzelfde niveau uitkomt als Energie Cottbus, won in eigen huis met 2-1 van de ploeg van Klaas-Jan Huntelaar, die in de basis stond.

Justin Eilers tekende vanaf de strafschopstip na 24 minuten voor de openingstreffer en Nils Teixeira maakte er kort na rust 2-0 van. Schalke, vorig jaar derde en uitkomend in de Champions League, deed een kwartier voor tijd wat terug via Joel Matip. Julian Draxler was in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker.

Vorig seizoen werd Dynamo Dresden nog uitgesloten van deelname aan de Duitse beker, vanwege aanhoudend wangedrag van zijn supporters.