Bond naar rechter om failliet Estro

Vakbond Abvakabo FNV stapt naar de rechter vanwege het faillissement van kinderopvangbedrijf Estro. Mensen die daarbij hun baan verloren, moeten die volgens de bond terugkrijgen, omdat er misbruik is gemaakt van het faillissementsrecht.

Estro was het grootste bedrijf in de kinderopvangbranche en ging in juli failliet. Het maakte direct een doorstart onder de naam Smallsteps.

Goedkoop ontslaan

Volgens Abvakabo was het plan voor het faillissement en de doorstart al maanden eerder uitgewerkt. Door een flitsfaillissement kon personeel goedkoop ontslagen worden en bleven leveranciers en ouders met lege handen achter, zegt de bond.

Van de 380 filialen gingen er 250 mee in de doorstart. De 130 overige filialen werden niet overgenomen. Hierdoor verloren volgens de bond duizend werknemers hun baan. Van die 130 locaties sluiten er 51 definitief, de andere zijn overgenomen door andere kinderopvangorganisaties.

Overgang van onderneming

Abvakabo is van mening dat het bij dit faillissement juridisch gesproken om een 'overgang van onderneming' ging, een overname dus. En dan hadden alle 3600 werknemers ook overgenomen moeten worden, met behoud van arbeidsvoorwaarden en rechten. Als de rechter de bond gelijk geeft, dan zou dit betekenen dat Smallsteps 1000 ontslagen werknemers weer in loondienst moet nemen.

In het faillissementsverslag sprak de curator zich ook al kritisch uit over de gang van zaken.

NRC meldde zaterdag dat bestuurders van Estro een paar maanden voor het faillissement nog forse bonussen kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl