'Atlas van Blaeu' digitaal

Het 'Toonneel des Aerdrycks', ofwel de atlas van de zeventiende-eeuwse cartograaf Joan Blaeu, is vanaf vandaag in zijn geheel te zien op de website van het Regionaal Archief Leiden. Dat maakte een gemeentewoordvoerder vandaag bekend.

Het historische werk van Blaeu, dat bestaat uit zes banden, kon vanwege zijn kwetsbaarheid niet langer direct aan het publiek worden getoond. De atlas verdwijnt vanaf vandaag in de Leidse depots, maar de eeuwenoude atlas kan nu dus wel digitaal worden gelezen.

VOC

De atlas was voor de stad Leiden van historisch belang vanwege het recht dat de stad in 1645 kreeg om een van de Bewindhebbers in de kamer Amsterdam van de VOC te leveren. De aanschaf van belangrijk kaartmateriaal was absoluut noodzakelijk om in die tijd de Burgemeesters en de Vroedschap te ondersteunen bij hun besluitvorming rondom handelszaken van de West-Indische Compagnie en de Levantse handel. 

Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de speciaal voor Leiden, met stadssleutels gestempelde banden, zeer waarschijnlijk zijn besteld in 1659.

Deel deze pagina

Nieuws

Video en Audio

Meer video en audio