NOS NieuwsAangepast

Optimisme na begrotingsoverleg

De onderhandelaars zijn optimistisch over het begrotingsoverleg dat vandaag is begonnen. Het kabinet en de partijen zijn bereid om elkaar tegemoet te komen, lieten ze blijken na afloop van het eerste politiek overleg over Prinsjesdag.

Er is bij het kabinet ruimte om de belastingen te verlagen en ook om defensie extra geld te geven, na jaren van bezuinigingen. Minister Dijsselbloem zei: "Het is zwaar voor de huishoudens. Die last proberen we te verminderen".

Ruziemaken

PvdA-leider Samsom zei na afloop van het overleg: "Wat er deze zomer is gebeurd, onderstreept dat het belangrijk is om verder te komen. Nederland kruipt langzaam uit een dal. Ruziemaken is nu wel het laatste wat we moeten doen, nu we zien dat de buitenwereld dreigender wordt".

Volgens VVD-fractieleider Zijlstra is het duidelijk dat er op het gebied van defensie een "trendbreuk" nodig is. D66-leider Pechtold sprak van "een goed gesprek".

Het kabinet praat, net als vorig jaar, ook nu weer met de drie oppositiepartijen SGP, ChristenUnie en D66. Lastenverlichting is een belangrijk punt in de gesprekken.

De VVD bedong voor de vakantie een lastenverlichting voor hogere inkomens, de andere partijen willen nu de lagere inkomens tegemoetkomen. Zijlstra zei te verwachten dat ze het ook op het punt van de lastenverlichting eens worden.

Landgoed Nijenhuis

Morgen vergadert het kabinet verder op landgoed Nijenhuis bij Diepenheim. Op de agenda staan onder meer de plannen om de economie en de werkgelegenheid te laten groeien. Ook zullen de recente wereldproblemen aan de orde komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl