NOS NieuwsAangepast

"Stuwdam heroverd op IS-strijders"

Het Iraakse leger zegt dat het samen met Koerdische strijders een belangrijke stuwdam bij Mosul in Noord-Irak heeft heroverd op islamitische strijders van IS. Daarbij zijn zware luchtaanvallen uitgevoerd.

De Mosul-dam in de rivier de Tigris werd twee weken geleden ingenomen door IS-strijders. Het is de grootste stuwdam in Irak, die een groot deel van het land voorziet van water en stroom.

IS spreekt de verovering van het complex tegen. De Iraakse generaal die het nieuws naar buiten bracht, zei dat om het zuidelijk deel van het stuwdam-complex nog wordt gevochten. "Maar de dam zelf hebben we in handen. Strijders hebben er de Iraakse vlag gehesen", zei hij.

De Iraakse generaal zei dat de herovering van de dam mogelijk werd gemaakt door luchtsteun. Van wie die kwam, zei hij er niet bij.

De Amerikanen zeiden gisteren dat ze luchtaanvallen uitvoerden op IS-strijders bij de stuwdam. Er werden bommenwerpers, straaljagers en drones ingezet.

Dambreuk

Het Witte Huis noemde het van groot belang dat de dam intact blijft. Een dambreuk zou het leven van veel mensen, ook Amerikanen, in gevaar brengen. Ook de Amerikaanse ambassade in Bagdad zou gevaar lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl