NOS NieuwsAangepast

Overleg zonder bezuinigingsdruk

Op het ministerie van Financiën zijn de begrotingsgesprekken voor het nieuwe jaar begonnen. Het Centraal Planbureau kwam vorige week met positieve cijfers, waardoor de verwachting is dat de fractievoorzitters en financieel specialisten van de Tweede Kamer er makkelijker uit zullen komen dan vorig jaar, toen er 6 miljard euro extra bezuinigd moest worden.

Minister Dijsselbloem heeft al laten weten dat er geen extra bezuinigingen komen.

Vanochtend spreken premier Rutte, vice-premier Asscher en minister van Financiën Dijsselbloem met VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-fractievoorzitter Samsom. Daarna is het de beurt aan de oppositiefractievoorzitters Pechtold van D66, Slob van de ChristenUnie en Van der Staaij van de SGP.

Defensie

Het belangrijkste twistpunt is lastenverlichting. D66, ChristenUnie en SGP willen onder meer lastenverlichting op arbeid en extra geld voor onderwijs en defensie.

De verwachting is dat Defensie er geld bij zal krijgen, omdat gezien de internationale ontwikkelingen van afgelopen tijd, er een toenemend beroep op de krijgsmacht wordt gedaan.

Ontwikkelingssamenwerking

Een ander twistpunt is ontwikkelingssamenwerking. Volgens nieuwe berekeningen van het CPB valt het Bruto Nationaal Product (BNP) hoger uit. Omdat de bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking een vast percentage bedraagt van het BNP, zou dat kunnen betekenen dat er meer geld moet gaan naar ontwikkelingssamenwerking. Regeringspartij VVD is daartegen, die wil dat er alleen extra geld beschikbaar komt voor noodhulp.

De partijen onderhandelen de komende dagen. Of en wanneer daar mededelingen over gedaan worden is niet duidelijk. Het kabinet presenteert de Miljoenennota op 16 september, Prinsjesdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl