NOS NieuwsAangepast

Rusland: akkoord over hulpkonvooi

Rusland en Oekraïne hebben alle obstakels uit de weg geruimd voor het Russische konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd op een persconferentie in Berlijn.

Wat er precies is afgesproken, zei Lavrov niet. Vermoedelijk zal de lading van de ongeveer 280 Russische vrachtwagens grondig worden onderzocht voordat de trucks de grens over mogen. Dat was een eis van Oekraïne, dat bang is dat de Russen ook militair materieel het land in willen brengen. Het Rode Kruis, dat de verantwoordelijkheid krijgt over het konvooi, had veiligheidsgaranties geëist.

Staakt-het-vuren

Lavrov onderhandelt in Berlijn met vertegenwoordigers van Oekraïne, Duitsland en Frankrijk over de toestand in Oost-Oekraïne. Hij bevestigde dat het overleg over een staakt-het-vuren erg moeizaam verloopt.

De Duitse minister Steinmeier zei kort na middernacht na vijf uur onderhandelen al dat er nog geen resultaten zijn geboekt. De partijen gaan in eigen kring overleggen en besluiten morgen of overmorgen of de gesprekken doorgaan.

Drones

Lavrov zei op zijn persconferentie dat Moskou het zou toejuichen als de OVSE met drones de grens tussen Rusland en Oekraïne gaat bewaken. De Europese waarnemers kunnen volgens hem dan zien dat er geen sprake is van Russische pogingen of voorbereidingen om Oekraïne binnen te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl