NOS SportAangepast

EK-medailles opwarmer voor A'dam

De EK atletiek in Zürich waren de succesvolste van de laatste vijf decennia voor de Nederlandse ploeg. Wat bracht het toernooi? Drie gouden plakken, twee zilveren, één bronzen, op veertien onderdelen een positie in de topacht, vijfde in de medaillespiegel en natuurlijk de doorbraak van Dafne Schippers naar de mondiale sprintelite.

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie is uiteraard blij met al die medailles. "Dafne is een fenomeen. Haar tijd van 22.03 op de 200 meter is van wereldniveau", blikt hij terug. "Sifan Hassan en Nadine Broersen zijn ook supertalenten die tot de internationale top behoren. We moeten ze koesteren; zij maken de mensen enthousiast voor onze sport."

Amsterdam 2016

Roskam kijkt namelijk alweer verder. "Ik denk nu al aan de EK over twee jaar in eigen land, kort voor de Olympische Spelen. We hebben nu een hele brede en talentvolle ploeg die de komende jaren nog breder en beter kan worden. Zij kunnen zich in Amsterdam voor eigen publiek meten met de Europese top."

"Het is ook de perfecte voorbereiding voor de Spelen in Rio. De omstandigheden kunnen bijna niet beter, ik ben daar heel positief over."

Roskam niet verrast

De twee gouden plakken van sprintkoningin Schippers, het goud en zilver voor Sifan Hassan op de 1.500 en 5.000 meter, de zilveren plak voor zevenkampster Nadine Broersen en het brons voor Susan Kuijken op de 5.000 meter. Het waren hoogtepunten die voor Roskam niet eens als een verrassing kwamen.

"Als je het profiel van de atleten kent, weet je waar je mee op stap gaat. Zij stonden ook hoog in de rankings, maar dat zegt mij op zich niet zo veel. Op een groot kampioenschap moet je er staan. En ze stonden er."

Weinig aanmerkingen

De ploeg heeft één medaille laten liggen. De foute wissel tussen Madiea Ghafoor en Schippers op de 4x100 meter kostte Nederland een zekere podiumplaats. "Je kunt discussiëren over de vierde plek van Eelco Sintnicolaas, maar hij draaide wel een hele goede tienkamp in een wedstrijd die van een bizar sterk niveau was. Jip Vastenburg eindigde ook als vierde, maar zij was een verrassing en op haar prestatie valt niets aan te merken."

Opvallend genoeg scoorden alleen vrouwelijke atletes medailles. "Ik heb daar geen verklaring voor. In het verleden is er altijd wel een goede mix geweest, maar kennelijk steken de vrouwen er nu bovenuit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl