NOS VoetbalAangepast

"United brandhout, El Ghazi in orde"

Het openingsonderwerp bij Studio Voetbal zondagavond was de start van Louis van Gaal bij Manchester United. "Hoe is het mogelijk dat hij niet doorheeft dat hij trainer is van een stapel brandhout", trapte Jan Mulder af. Verder kwamen aan tafel onder meer Daley Blind, Anwar El Ghazi, Luuk de Jong en Memphis Depay aan bod.

"Versterking nodig"

"Als je zo doorspeelt, is het afgelopen", stelt Mulder verder over United, dat zaterdag de seizoensopening met 2-1 verloor van Swansea City. Kenneth Perez, nieuw aan tafel, ging niet volledig mee met Mulder. "Het hele elftal is geen brandhout", aldus Perez. "De laatste linie wel. Van de laatste linie kan hij niets meer maken. Volgens mij heb je achterin echt iemand nodig die zijn filosofie kan uitdragen."

De mannen aan tafel, met naast Jack van Gelder, Mulder en Perez ook Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen, zijn het eens dat Manchester versterkingen nodig heeft. Zou Ajacied Blind een versterking kunnen zijn?

"Ze hebben Ander Herrera al als verdedigende middenvelder, dus daarvoor hebben ze hem niet nodig", zegt Perez. "Dan zou hij als centrale verdediger of linksback moeten komen."

"El Ghazi geweldig talent"

Blind startte zondag tegen AZ (3-1 winst) voor het eerst weer in de basis bij Ajax, evenals een andere WK-ganger: Jasper Cillessen. In die wedstrijd viel invaller El Ghazi op. De negentienjarige buitenspeler, die vorig jaar van de Sparta-jeugd overstapte naar Ajax, maakte op fraaie wijze de derde goal van Ajax en viel daarna op met enkele uitdagende bewegingen. Die werden bestraft met een schop van Jeffrey Gouweleeuw, volgens zijn eigen trainer Frank de Boer terecht.

Arno Vermeulen was bij de wedstrijd en sprak het talent na afloop. "Je ziet vaak bij een speler: daar zit wel heel veel in", aldus Vermeulen. Ook Van Hooijdonk is positief: "Fysiek is hij ook gewoon in orde. Ik heb goede verhalen gehoord van mensen binnen Ajax."

Perez werkte vorig jaar als assistent-trainer van de A1 van Ajax met El Ghazi. "Hij is een gigantische fan van Cristiano Ronaldo", weet Perez, die de uitdagende schijnbewegingen van zijn oud-pupil herkende. "Soms heb ik het idee dat hij meer fan is van dat soort dingen dan van het arbeidsethos van Ronaldo. Dat is ook Ronaldo. Maar hij is een geweldig talent, heel doelgericht."

"Twijfel over Luuk de Jong"

De prestaties van Luuk de Jong bij PSV lokken nog geen enthousiaste reacties uit. "Ik vind en vond Luuk de Jong een heel goede spits, vooral in zijn tijd bij FC Twente", zegt Van Hooijdonk. "Maar als je 6-1 wint en je krijgt als spits nul kansen en je wordt nul keer in stelling gebracht, ga ik twijfelen."

"Vorige week was hij tegen Willem II ook niet goed, maar dat wil niet zeggen dat hij geen nut heeft voor het elftal", zegt Vermeulen ter verdediging van De Jong.

Over de eerste wedstrijden van Depay hebben de analytici geen twijfel. Met vier doelpunten voert hij de topscorerslijst van de eredivisie aan. Bij een eventueel vertrek van Depay in deze transferperiode stellen Perez en Vermeulen wel vragen. "Kan PSV dat opvangen?", vraagt Perez. "Geeft PSV de kans op de titel weg als ze Depay laten lopen?" De antwoorden volgen na 1 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl