NOS WielrennenAangepast

Zege Wellens, diskwalificatie Terpstra

Lars Boom (Belkin) en Tom Dumoulin (Giant-Shimano) hebben Tim Wellens in de slotrit van de Eneco Tour niet uit de leiderstrui kunnen rijden.

De twee Nederlanders finishten in de zevende etappe van Riemst naar Sittard over 183 kilometer in de groep met favorieten. Daarin bevond zich ook de Belg van Lotto-Belisol waardoor Boom en Dumoulin respectievelijk tweede en derde bleven.

Zo'n twintig renners zochten al vroeg de aanval. Guillaume van Keirsbulck liet zijn medevluchters in de slotfase van de 'kleine Amstel Gold Race' achter en soleerde naar de zege. Driekwart minuut later sprintte zijn ploeggenoot Matteo Trentin naar de tweede plaats. De favorieten kwamen na een minuut binnen.

Schouderduw Terpstra

Een schouderduw kwam Niki Terpstra duur te staan. De jury besloot hem na afloop van de etappe te diskwalificeren. Terpstra, die de ronde afsloot op de zevende plaats, werd uit de uitslag gehaald en daardoor loopt hij nu dertig WorldTour-punten mis.

In de finale van de etappe meldde Terpstra zich in de groep met favorieten voorin en dat deed Maarten Wijnants van Belkin min of meer tegelijkertijd. Dat beviel de voor Omega Pharma - Quick-Step uitkomende coureur kennelijk niet, waarop hij de Belg een flinke schouderduw gaf. Wynants reageerde met eenzelfde actie, waarop Terpstra zijn actie herhaalde. De Belg kwam er vanaf met een tijdstraf van een minuut.

Excuses

"Ik wil mijn excuses aanbieden aan Maarten Wynants en Belkin, omdat ik hen en andere rijders in gevaar bracht door mijn actie", toonde Terpstra via Facebook berouw. "Ook bied ik aan mijn teamgenoten mijn verontschuldigingen aan. Zij hebben de hele week voor mij gewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl