NOS NieuwsAangepast

Ebolapatiënten 'bevrijd' in Liberia

Een woedende mensenmenigte heeft zeker zeventien vermoedelijke ebolapatiënten uit een kliniek in een arme wijk van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia gehaald. Volgens sommige berichten was bij een aantal patiënten het dodelijke virus vastgesteld, bij anderen werd het vermoed.

In de wijk West Point wonen tenminste 50.000 mensen. De patiënten werden in isolatie gehouden. Maar veel mensen hebben geen vertrouwen in wat er gezegd wordt over de ziekte. In West-Afrika doen veel spookverhalen de ronde over het virus.

Motief onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat precies het motief was van de menigte. Volgens een verklaring van het ministerie van gezondheid waren de demonstranten boos dat er patiënten uit andere delen van de hoofdstad naar hun wijk waren gebracht.

De autoriteiten zijn bang dat door de bestorming de ziekte zich nog sneller zal verspreiden. Niet alleen zijn er nu ebolapatiënten verdwenen, er zou ook bebloed beddengoed zijn meegenomen.

"Dit is een van de stomste dingen die ik ooit gezien heb in mijn leven", zei een politiefunctionaris. Hij zei bang te zijn dat de ziekte zich nu kan verspreiden over de hele wijk.

Wijk afsluiten

De autoriteiten hadden al eerder aangekondigd de dichtbevolkte wijk West Point geheel af te willen sluiten, om te voorkomen dat inwoners naar andere gebieden reizen en andere mensen besmetten. De aankondiging leidde tot woedende reacties.

Kort voor de stormloop van de menigte was een lijkwagen met vier overleden patiënten langsgereden. In Liberia zijn meer dan 400 mensen bezweken aan ebola.

Kenia

Intussen heeft nu ook Kenia besloten het luchtruim te sluiten voor vluchten uit landen waar de ziekte voorkomt. Mensen die komen uit Sierra Leone, Guinea en Liberia komen het land niet meer in.

Daarmee gaat Kenia in tegen een advies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat heeft vastgesteld dat het risico op besmetting door vliegreizen erg laag is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl