Oranjedames lopen promotie mis

De Nederlandse volleybalsters zijn er in het Poolse Koszalin niet in geslaagd de tussenronde van de World Grand Prix te winnen. In een spannende finale moest Oranje z'n meerdere erkennen in België: 2-3 (25-20, 23-25, 23-25, 27-25, 10-15).

Door de nederlaag greep Oranje naast promotie naar de A-divisie én mag het volgende week ook niet meedoen aan het finaletoernooi in Tokio, waarin België het opneemt tegen de vijf beste landen van de A-groep.

Oranje speelde de afgelopen weken twee keer eerder tegen België. In Leuven werd een 0-2 achterstand omgebogen in een 3-2 zege en in Doetinchem was Nederland met 3-0 te sterk.

Oranje en België blijven knokken

In Polen waren de ploegen volledig aan elkaar gewaagd. Fraaie punten werden afgewisseld met grote fouten en tot de laatste bal kon het alle kanten op.

In de eerste set gaf Oranje een 17-14 voorsprong weg, om van 20-20 ineens weg te lopen naar 25-20. Na de nipt verloren tweede en derde set leek het doek te vallen toen Oranje in de vierde set met 20-23 achter kwam.

De ploeg van coach Vermeulen bleef knokken, benutte zijn derde setpoint en sleepte een vijfde set uit het vuur. Die ging, ondanks een 9-6 voorsprong voor Oranje, naar België.

Op naar het WK

"Wat een wedstrijd'', verzuchtte aanvoerster Robin de Kruijff na afloop. "Het was een kwestie van maar een paar ballen; alsof je een muntje opgooit voor de toss. Het kon echt beide kanten op. Er stonden twee gelijkwaardige teams tegenover elkaar. Vandaag was het België. Ik denk dat ze beter speelden dan eerder, maar desondanks was het heel close."

"Wij gaan ons nu concentreren op het WK. We gaan waarschijnlijk nog enkele oefenwedstrijden spelen, mogelijk tegen Duitsland."