NOS NieuwsAangepast

Noodtoestand na rellen Ferguson

De gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri heeft de noodtoestand uitgeroepen in Ferguson. Ook heeft hij een uitgaansverbod ingesteld van middernacht tot 5.00 uur.

In de voorstad van St. Louis is het al een week onrustig nadat een politieagent de zwarte jongen Michael Brown had doodgeschoten. Sommigen gaan plunderend door Ferguson en gouverneur Jay Nixon wil daar met de maatregelen een eind aan maken.

Afgelopen nacht probeerden 200 mensen een winkel te bestormen, dezelfde winkel die de doodgeschoten Michael Brown zou hebben beroofd. De politie greep wel in, maar minder hardhandig dan bij eerdere plunderingen en protesten de afgelopen week.

Jesse Jackson

De burgerrechtenactivist Jesse Jackson is sinds zaterdag in Ferguson om zijn solidariteit met de zwarte gemeenschap te tonen. Hij vindt dat er een eind moet komen aan deze geweldsuitbarstingen in de VS.

In Nieuwsuur zei hij dat er twee dingen moeten gebeuren om de rust te laten terugkeren. Ten eerste moet volgens hem de foto van de agent worden gepubliceerd en ten tweede moet er een grondig onderzoek naar de dood van de jongen worden uitgevoerd. Gisteren werd bekend dat hij sigaren had gestolen.

Volgens gouverneur Nixon zijn onderzoekers van de FBI inmiddels begonnen met uit te zoeken wat er precies een week geleden is gebeurd.

Jesse Jackson vindt het een goede stap dat de zwarte politiecommandant Ron Johnson de leiding van de politie in Ferguson heeft gekregen. Maar dat gaat volgens hem nog niet ver genoeg.

Wat hem betreft, moeten er ook meer zwarte politiemensen worden aangesteld. Volgens de burgerrechtenactivist toont de situatie in Ferguson aan dat zwarten in de Verenigde Staten nog steeds worden gediscrimineerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl