NOS SportAangepast

Alberda: Dafne is onze Usain Bolt

Joop Alberda geniet op afstand van de fraaie atletiekprestaties van de Nederlandse ploeg. De voormalig technisch directeur van de Atletiekunie is in Berlijn. Hij toon zich vooral onder de indruk van de twee gouden medailles van Dafne Schippers. "Dafne is onze Usain Bolt met haar lange passen. Ze behoort tot een generatie sporters die er volledig op gericht is om beter te worden. Dat is mooi om te zien", zegt de huidige technisch directeur van de zwembond bij de EK zwemmen.

Hij blijft zelf bescheiden over zijn aandeel in het succes. "Ik heb hier een kleine bijdrage aan mogen leveren en dat vind ik mooi. Het zat er ook al aan te komen. De samenwerking van alle onderdelen op Papendal heeft een heel mooie uitwerking gehad. Er is eindelijk bij iedereen het geloof dat we het kunnen."

Volgens Alberda heeft Churandy Martina daarbij ook een belangrijke rol gespeeld. "Hij heeft laten zien dat we als Nederland in de atletiek kunnen winnen. Wij onderschatten onszelf te vaak. We kunnen veel meer dan we zelf denken. Op de sprint en bij de meerkamp is voor deze doorbraak gezorgd en dat heeft een enorm positief effect gehad."

Open water

Alberda sprak niet alleen over atletiek, maar ook over de goede zwemprestaties bij de EK open water in Berlijn. Na aanleiding van de Nederlandse successen op dit gebied (drie gouden medailles en een zilveren) gaf hij aan extra geld te willen vrij maken voor het open water zwemmen.

"We hebben in het open water nu twee potentiële medaillekandidaten voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. We gaan voor hen een nieuw programma schrijven", vertelt Alberda. "De rekening daarvoor moeten we nog ergens neerleggen, maar daar vinden we zeker een oplossing voor."

Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman wonnen in de Duitse stad de Europese titel op de 10 kilometer, een olympisch onderdeel. Van Rouwendaal won ook nog zilver op de vijf kilometer en met Marcel Schouten veroverden Van Rouwendaal en Weertman zaterdag goud bij de teamwedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl