NOS NieuwsAangepast

"Rampplek MH17 nog hetzelfde"

In het gebied in Oekraïne waar een maand geleden vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte, liggen nog altijd bezittingen van slachtoffers. De afgelopen weken is er nauwelijks iets veranderd, zegt correspondent David Jan Godfroid die vandaag het gebied bezocht.

Lichamelijke resten heeft Godfroid niet in het gebied gezien, wel liggen er nog altijd delen van het vliegtuig en bagage van slachtoffers. "Het verschil is dat de mensen die in de omgeving wonen, het gewone leven weer proberen op te pakken", zegt hij. Zo zijn boeren begonnen met het oogsten van koren. "Je ziet bijvoorbeeld zo'n groot landbouwwerktuig vaak bochten maken in het veld, omdat ze om een stuk vliegtuig heen moeten."

"Zit niet aan spullen van de doden"

Ruim een week geleden vertrokken de onderzoekers van de internationale repatriëringsmissie uit Oost-Oekraïne. In de tussentijd hebben inwoners nauwelijks iets opgeruimd. Dat is ze ook verboden door de separatisten, die het gebied in handen lijken te hebben. "Dat wil niet zeggen dat er niets is aangeraakt. Vaak zijn koffers opengemaakt en zijn medicijnen uit toilettassen gehaald", zegt Godfroid. Verder is vrijwel alles blijven liggen.

Er is nog een andere reden waarom veel spullen niet worden aangeraakt. Dat heeft te maken met bijgelovige mensen in de streek. "Als je met je vingers aan spullen van de doden komt, dan denken ze hier dat het heel slecht met je kan aflopen."

Herdenking Hilversum

Morgen wordt in Hilversum een herdenking gehouden voor de dertien inwoners van die stad, die omkwamen bij de vliegramp. Ook worden twee mensen herdacht die familiebanden met Hilversum hebben.

Voorafgaand aan de herdenking is er een stille tocht, die bij de Sint-Vituskerk eindigt. Bij de herdenking spreken ook nabestaanden van slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl