NOS SportAangepast

"Onze atletes zijn wereldtop"

Het zijn de Nederlandse vrouwen die het doen bij de Europese Kampioenschappen in Zürich. Vier medailles wisten Dafne Schippers, Sifan Hassan en Nadine Broersen al te veroveren. Ook olympisch eremetaal lonkt voor deze gouden generatie.

Van Langen geniet

De laatste Nederlandse winnares van atletiekgoud bij de Olympische Spelen is Ellen van Langen. Haar winst in 1992 op de 800 meter in Barcelona leverde de atlete een plek in de geschiedenisboeken op.

Van Langen geniet vanuit huis van de prestaties in Zürich. "Dit succes is al een tijd geleden ingezet bij de junioren en binnen de atletiek zien we dat natuurlijk allemaal wel. Dan is het wel heel leuk als de rest van Nederland dat ook ziet, omdat het nu echt tot uitdrukking komt bij een groot kampioenschap."

De Nederlandse atletes in Zürich zijn niet alleen talentvol, maar ook jong: 20 (Jip Vastenburg), 21 (Sifan Hassan en Anouk Vetter), 22 (Dafne Schippers) en 24 (Nadine Broersen) jaar oud. Atletenmanager Van Langen kijkt dan ook niet alleen naar de medaillewinnaars. "Het is voor Anouk Vetter haar eerste toernooi bij de senioren en dan wordt ze zevende. Dan zie je nú al dat daar nog veel meer uit kan komen en dat is natuurlijk heel mooi."

Schippers spectaculair goed

Natuurlijk trekt Dafne Schippers de meeste aandacht met twee gouden medailles. Haar spectaculaire tijd op de 200 meter (20,03) had Schippers in de olympische finale van Londen een zilveren medaille opgeleverd. En dat feit maakt indruk op Van Langen. "Het is natuurlijk lastig te vergelijken qua omstandigheden, maar die waren in Zürich ook zeker niet ideaal. Dan zegt zo'n tijd wel wat. Hij is echt spectaculair goed."

De grote vraag is natuurlijk of Van Langen denkt dat het Europese succes zich ook gaat vertalen in goud bij de Olympische Spelen van Rio. "Zoals het nu gaat: absoluut. Dat heb je ook aan Dafne Schippers gezien bij de Diamond League. Zij versloeg op de 200 meter toen al atletes waarvan je dat in eerste instantie niet gedacht zou hebben. Zij hoort gewoon bij de wereldtop. En net als Schippers heeft ook Sifan Hassan al een beste seizoenstijd staan. Dus we zien niet puur Europese top, ze zijn wereldtop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl