NOS NieuwsAangepast

Gevechten in Loegansk en Donetsk

Uit Oekraïne komen berichten over gevechten in Loegansk. Er zou vannacht in de straten van de stad zijn gevochten. Correspondent David-Jan Godfroid zegt dat de berichten nog onbevestigd zijn. "Maar als het zo is, dan lijkt het alsof het Oekraïense leger bezig is die stad in te nemen."

Het hulpkonvooi dat enkele kilometers van de grens met Oekraïne staat, zou naar Loegansk gaan. "Maar nu daar weer gevochten wordt, is dat gecompliceerd geworden."

Overleg

Morgen is een overleg in Berlijn tussen de Russische en Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Ook hun collega's uit Duitsland en Frankrijk zijn daarbij. "Mogelijk worden er dan afspraken gemaakt over het konvooi."

Loegansk wordt al weken belegerd en zwaar beschoten. Vanuit Donetsk komen vergelijkbare berichten. Donetsk is omsingeld en beide partijen zeggen van plan te zijn een groot offensief te beginnen. "De separatisten willen proberen uit te breken en Oekraïne zegt dat hun leger voorbereidingen treft om de stad in te nemen."

Geen bewijs

De perikelen rond het hulpkonvooi dat Rusland heeft gestuurd leiden tot een toename van de spanning tussen Rusland en Oekraïne. Gisteren waren er berichten dat Oekraïne Russische voertuigen zou hebben aangevallen, maar Rusland ontkent stellig. "Er is ook geen spoortje bewijs, geen foto's, geen getuigen. Alleen twee mannen die zeggen dat het is gebeurd", zegt Godfroid.

Het hulpkonvooi staat nog steeds in Rusland, op enkele kilometers van de grens. Gisteren is er een inspectie van de vrachtwagens geweest, waaruit bleek dat een groot deel van de vrachtwagens nauwelijks gevuld is. "Dat roept allerlei vragen op. Waarom doen ze dat dan, zoveel vrachtwagens? De Russen hebben er niets over gezegd, maar Oekraïne legt het uit als een poging van Rusland om troepen Oekraïne in te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl