NOS NieuwsAangepast

"IS-strijders richten bloedbad aan"

In het noorden van Irak hebben strijders van de Islamitische Staat (IS) een dorpje aangevallen. Er zijn berichten dat daarbij jezidi's zijn gedood. Volgens twee Koerdische en een jezidische bron zijn tachtig mannen gedood en zijn honderd vrouwen gevangengenomen.

De berichten zijn moeilijk te controleren, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. Naast de strijd op de grond woedt er ook een propagandaoorlog.

De soennitische radicale moslims zouden vanmiddag in auto's het plaatsje zijn binnengereden. Daarna schoten ze op burgers, melden de Koerden. De Koerden vechten in Noord-Irak tegen IS.

Bekeren

De aanval was in de buurt van de berg Sinjar, waarop een paar dagen geleden nog tienduizenden jezidi's schuilden voor moslimstrijders. Gisteren maakte president Obama bekend dat de hulp voor die groep wordt stopgezet. De meeste jezidi's zijn inmiddels door Koerden in veiligheid gebracht.

IS, voorheen ISIS, is al weken bezig met een opmars in het noorden van Irak. Het jihadleger eist dat leden van de jezidi's zich tot de islam bekeren, anders worden ze gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl