EK dag 5: dubbelslag Hassan?

Sifan Hassan won vrijdagavond met overmacht de 1.500 meter op de EK atletiek in Zürich. Vandaag hoopt de geboren Ethiopische, net als Dafne Schippers, op een tweede gouden medaille. Dat moet aan het eind van de middag gebeuren op de vijf kilometer.

Hassan heeft weliswaar de snelste wereldseizoenstijd, maar bij haar laatste vijf kilometerwedstrijd, eind juli in Monaco, werd Hassan slechts tiende. Susan Kuijken start als tweede Nederlandse op de vijf kilometer.

Ook de Nederlandse estafette-ploegen op de 4x100 meter hopen op een medaille. De mannen verdedigen, onder leiding van Churandy Martina, de Europese titel. In Helsinki (2012) was de Nederlandse ploeg sneller dan Duitsland en Frankrijk.

De Oranjevrouwen werden in de Finse hoofdstad tweede achter Duitsland. Maar nu Dafne Schippers en Jamile Samuel in grootse vorm steken mag de estafetteploeg op meer hopen.

De mannen en vrouwen beginnen vanmiddag met de halve finales. De twee finales vormen zondagmiddag rond de klok van vijf uur het sluitstuk van de Europese kampioenschappen.

Zaterdagmiddag loopt ook de Nederlandse mannenploeg de 4x400 meter. Van de Oranje-equipe mag geen wonderen worden verwacht. Het team wist niet aan de limiet te voldoen, maar kreeg op basis van de persoonlijke prestaties toch een ticket.

Zaterdag 16 augustus

09.00 uur: Marathon (v), (Boonstra, Bouma, Deelstra, Van der Meijden)15.00 uur: Kogelslingeren (m), finale15.03 uur: Polsstokhoogspringen (m), finale15.10 uur: 4x100 meter estafette (v), ronde 1 (Nederland)15.35 uur: 4x100 meter estafette (m), ronde 1 (Nederland)16.05 uur: 800 meter (v), finale16.20 uur: 4x400 meter (v), ronde 116.40 uur: Hink-stap-springen (v), finale16.45 uur: Discuswerpen (v), finale16.48 uur: 4x400 meter (m), ronde 1 (Nederland)17.15 uur: 400 meter horden (v), finale17.40 uur: 5000 meter (v), finale (Hassan, Kuijken)