NOS NieuwsAangepast

"Oekraïne viel Russen aan"

De Oekraïense president Porosjenko zegt dat zijn troepen langs de grens met Rusland Russische voertuigen hebben aangevallen. De voertuigen zouden zijn vernietigd door Oekraïens artillerievuur. Meer details gaf Porosjenko niet.

Als Porosjenko gelijk heeft, zijn het mogelijk de voertuigen die gisteren door Westerse journalisten zijn gezien. De journalisten zagen pantser- en tankwagens met Russische nummerplaten Oekraïne binnengaan.

Het Russische ministerie van Defensie spreekt de berichten tegen en ontkent dat een Russisch militair konvooi de grens met Oekraïne is overgegaan.

Witte wagens

Ook de NAVO meldde vandaag dat de pantser- en tankwagens zijn waargenomen en dat die het grondgebied van Oekraïne op zijn gereden.

Bij deze voertuigen gaat het zeker niet om het hulpkonvooi voor inwoners van de Oekraïense stad Loegansk. Dat konvooi van witte wagens komt ook uit Rusland, maar staat nog steeds aan de Russische kant van de grens.

Reacties

De Britse premier Cameron en de Franse president Hollande hebben hun verontrusting uitgesproken over de berichten dat Russische troepen Oekraïne zijn binnengegaan.

Hollande zei dat Rusland de integriteit van Oekraïne moet respecteren en dat beide landen alles moeten doen om te voorkomen dat het conflict escaleert. Cameron zei dat Rusland nu moet laten zien dat het een vreedzame oplossing voor het conflict nastreeft.

Berlijn

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkin zegt dat hij zondag in Berlijn zijn Russische en Duitse collega's Lavrov en Steinmeier zal ontmoeten. Of dit klopt en of die afspraak nog steeds geldt, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl