NOS NieuwsAangepast

EU eens over wapens voor Koerden

EU-landen die dat willen en kunnen, mogen wapens gaan leveren aan Koerden in Noord-Irak. Daarover zijn de 28 Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens geworden. Eerder gaven EU-ambassadeurs lidstaten die wapens willen leveren al groen licht.

De ministers waren vandaag bijeen in Brussel om over de crisis in Noord-Irak en de opmars van terreurgroep IS te praten. Minister Timmermans sprak gisteren al zijn steun uit voor landen die de Koerden willen bewapenen om tegen IS te strijden. Timmermans weet nog niet of Nederland dat ook gaat doen.

De Duitse minister Steinmeier zei na afloop dat de EU "tot aan de grenzen van het juridisch en politiek haalbare" moet gaan in de strijd tegen IS, voorheen ISIS. Hij vindt dat Europa de Amerikaanse luchtaanvallen en de strijd van de Koerden niet alleen met woorden mag steunen.

Erbil

Steinmeier vliegt dit weekend naar de Noord-Iraakse stad Erbil. Hij wil daar met eigen ogen zien hoe de situatie is. Ook wil hij daar horen wat de Koerden van Europa verwachten.

De ministers van Buitenlandse Zaken willen verder dat er een onderzoek komt naar mensenrechtenschendingen door IS in Syrië en Irak. Ook willen ze bekijken of ze kunnen voorkomen dat IS miljarden opstrijkt met de olieverkoop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl