NOS NieuwsAangepast

Telers: miljard schade door boycot

De Nederlandse groente- en fruitsector loopt voor 1 miljard euro aan export mis door de Russische boycot. Dat zegt brancheorganisatie GroentenFruit Huis. De organisatie heeft eerdere cijfers verder uitgewerkt en ook een eerste schade-inventarisatie gedaan bij leden.

Volgens GroentenFruit Huis ging het in 22 procent van de Russische groente- en fruitimport om Nederlandse producten. De brancheorganisatie is blij dat de EU en de Nederlandse regering de ernst van de situatie inzien en bezig zijn met maatregelen.

Boeren en tuinders die in de problemen komen door de boycot, kunnen binnenkort arbeidstijdverkorting aanvragen voor hun personeel. Verder wil het kabinet een garantstelling in het leven roepen, waardoor bedrijven die het tijdelijk moeilijk hebben toch een lening bij de bank kunnen krijgen.

De schade komt doordat Rusland als afzetmarkt is weggevallen en verse groenten en fruit uit alle EU-landen op korte termijn op de Europese markt verkocht moeten worden. Door de overschotten zijn de prijzen van veel groenten fors gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl