NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem ziet enige ruimte

Minister Dijsselbloem ziet enige ruimte voor lastenverlichting. "Maar dat is echt beperkt", zei hij voor het begin van de ministerraad. Hij benadrukte dat de "marges smal zijn". Dijsselbloem beschouwt het al als "geweldige winst" dat het kabinet niet méér hoeft te bezuinigen dan eerder was afgesproken.

Volgende week beginnen de besprekingen over de begroting voor volgend jaar. Zoals elk jaar wijdt het kabinet daar extra vergaderingen aan. De top van het kabinet overlegt ook met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Die moeten de plannen aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer. Gisteren herhaalden ze hun wensen voor extra lastenverlichting.

Wankel

Gisteren voorspelde het Centraal Planbureau voor volgend jaar een economische groei van 1,25 procent. Het voorziet in 2015 een begrotingstekort van 2,1 procent. Het CPB zei er wel bij dat de politieke spanningen in de wereld de cijfers negatief kunnen beïnvloeden. Dijsselbloem is "voorzichtig tevreden" over de cijfers, maar volgens hem blijft het allemaal wel heel wankel.

De minister van Financiën zei dat hij in de reacties van gisteren heeft beluisterd dat de partijen realistische verwachtingen hebben over de begroting. "En dat is goed." Hij benadrukte dat er nog steeds een tekort is en dat dat verder moet worden teruggedrongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl