NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis neemt konvooi over

Het Rode Kruis neemt op de Russisch-Oekraïense grens het Russische hulpkonvooi voor inwoners van Loegansk over. Dat heeft de baas van het Rode Kruis in het gebied gezegd tegen een BBC-verslaggever.

Volgens Laurent Corbaz gaan de ruim 200 vrachtwagens naar een basis van het Rode Kruis in Oost-Oekraïne. Daar worden ze leeggehaald. Alleen de chauffeurs mogen mee de grens over; Russisch beveiligingspersoneel moet achterblijven.

Op Oekraïens grondgebied wordt het konvooi volgens Corbaz begeleid door Rode Kruis-medewerkers. Wanneer de vrachtauto's richting Loegansk vertrekken, is onduidelijk.

Inspecties

Het hulpkonvooi staat sinds gisteren in de buurt van de Oekraïense grens, bij het stadje Kamensk-Sjachtinski. Oekraïense grenswachten kunnen sinds vanochtend de lading controleren. Ruim veertig grenswachten en negentien douaniers zijn daarvoor de grens overgestoken. Ze worden bij hun inspecties begeleid door vertegenwoordigers van de OVSE en het Rode Kruis.

Oekraïne dringt al de hele week aan op een inspectie van de lading van het hulpkonvooi. Het land vreest dat in de vrachtwagens ook militaire apparatuur zit voor de pro-Russische separatisten. Een Oekraïense parlementariër noemde het transport eerder "een paard van Troje".

Slaapzakken

Het hulpkonvooi voor Loegansk vertrok dinsdag uit Moskou. Volgens Rusland brengen de trucks drinkwater, boekweit, generatoren en slaapzakken naar de Oost-Oekraïense stad. Vanaf de grens moeten de vrachtauto's nog 60 kilometer afleggen.

Een westerse journaliste die de vrachtwagens heeft bekeken, zegt dat die vaak maar voor de helft zijn gevuld. Volgens Rusland is dat om eventueel hulpgoederen over te laden als een vrachtauto kapot gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl