NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingen overspoelen Rome

Door correspondent Rop Zoutberg in Rome

Het zijn er nu bijna 100.000. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werden dit jaar ruim 98.000 vluchtelingen van boten uit de zee rond Sicilië gehaald. Aan het eind van deze maand staat de teller vrijwel zeker boven de 100.000. Dat is een ongekend record.

Niet alleen op Sicilië, maar ook in andere Italiaanse steden zitten opvangcentra voor immigranten overvol. De komst van steeds meer vluchtelingen in de hoofdstad Rome is zichtbaar. Een deel van de immigranten verblijft in de asielcentra, maar anderen zwerven vooral rond de stations van de hoofdstad.

Krottendorpjes

Bootvluchtelingen worden veelal in Rome op straat gezet na een eerste opvang op Sicilië, met op zak een papiertje voor de asielprocedure.

Een aantal van hen slaapt in parken en in leegstaande kantoren van het station Termini. Ook hebben de vluchtelingen overheids- en universiteitsgebouwen gekraakt en krottendorpjes neergezet op vergeten stukjes land. Het gemeentebestuur gedoogt de situatie, omdat ze zelf inziet dat er onvoldoende opvangplekken zijn.

Ravage

"Er komen steeds meer mensen bij", zegt een vluchteling uit Eritrea in het vluchtelingenkamp bij treinstation Ponte Mammolo. "Soms vertrekt er iemand, maar daarvoor komen onmiddellijk andere mensen in de plaats. Wij hebben zelf ook geen plek meer. Ze moeten maar op het parkeerterrein bij het station slapen." Aanvankelijk woonden in het krottenkamp tachtig vluchtelingen. Maar nu is dat aantal opgelopen tot zeker 300. Onder hen vijftig kinderen.

Een filmploeg van de NOS kreeg deze week toegang tot het kamp om de situatie te bekijken: Ponte Mammolo is een ravage van oude meubels, matrassen, landbouwplastic en stukken karton. Kinderen spelen er op geharde modderpaadjes. Voedsel bereikt het kampement alleen dankzij liefdadigheid van een kerk in de buurt.

Gevaarlijk

Gezondheidsorganisaties maken zich zorgen over de veiligheid in de vluchtelingenkampen in en rond Rome. Naast het gevaar voor epidemieën zijn de krottendorpen brandgevaarlijk.

Dit jaar wees Italië bij herhaling naar andere Europese lidstaten. Die zouden Italië onvoldoende helpen bij het aanpakken van de vluchtelingenproblematiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl