NOS NieuwsAangepast

"Ov veiliger door chipkaart"

Het openbaar vervoer in de grote steden is aanzienlijk veiliger geworden sinds de invoering van de ov-chipkaart. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw bij de vervoerders in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De ov-chipkaart werd in 2009 geïntroduceerd in de steden. Door de invoering zijn er vooral minder zwartrijders. Die passagiers zijn verantwoordelijk voor de meeste agressie in het openbaar vervoer.

Ov-poortje

In Amsterdam nam het aantal zwartrijders af, maar het aantal incidenten toe. Dat komt doordat het GVB medewerkers in 2013 heeft gevraagd om alle incidenten te melden, zegt een woordvoerder.

De NS hoopt net als de tram- en metrovervoerders ook op een afname in de toekomst. Volgende week sluit de NS permanent de eerste poortjes op treinstations voor mensen zonder geldige ov-chipkaart. Bijna alle passagiers moeten straks verplicht door een ov-poortje om een station binnen te komen, zegt een woordvoerder. Zo moeten zwartrijders de trein niet in kunnen. "Wij verwachten een drastische afname. Ook van agressie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl