NOS NieuwsAangepast

"Militairen Rusland in O-Oekraïne"

Er zijn wel degelijk Russische militairen in Oost-Oekraïne. Westerse journalisten zagen donderdagavond een Russisch konvooi de grens bij Donetsk oversteken, in het gebied waar de separatisten de baas zijn.

Volgens Shaun Walker van de Britse krant The Guardian ging het om een colonne van minstens 23 pantservoertuigen met Russische militaire nummerplaten. Hij zag ook tankwagens en andere logistieke ondersteuning.

Gat in het prikkeldraad

"Het konvooi gebruikte een landweg en reed duidelijk door een gat in het prikkeldraad dat de grens aangeeft", schrijft Walker, die in het gebied het omstreden Russische hulpkonvooi volgt. Volgens Walker maakten de militaire voertuigen geen deel uit van die colonne.

"De voertuigen zullen geen grootschalige Russische invasie zijn en het was onduidelijk hoe diep ze het Oekraïense gebied binnengingen en hoe lang ze er zullen blijven", schrijft Walker verder. "Maar het is onweerlegbaar bewijs van wat Oekraïne al langer zegt: dat er Russische manschappen actief zijn in het land."

Roland Oliphant van The Telegraph, die de colonne ook zag, zei in Nieuwsuur dat ook hij niet denkt dat het om een grote operatie ging. "Ik heb niet de indruk dat dit een ongewone operatie is. Het waren meerdere voertuigen, maar als leek vond ik het geen invasiemacht."

Gestopt

Oliphant mocht donderdag ook een kijkje nemen bij het andere transport, met hulpgoederen. "De Russen wilden heel graag laten zien dat er geen vreemde dingen vervoerd worden. We mochten zelf trucks uitkiezen en die deden ze dan voor ons open. In de eerste zat boekweit, in een andere slaapzakken. We hebben niks verdachts gezien."

De colonne met hulpgoederen stopte gisteravond bij een Russische militaire basis op een uur rijden van de grens. "Ze konden zo doorrijden naar Loegansk. Dat ze gestopt zijn lijkt erop te wijzen dat de Russische regering wacht op overeenstemming met Oekraïne en het Rode Kruis", redeneert Oliphant.

Oliphant zag een medewerker van het Rode Kruis bij de colonne, maar die was te druk om met de pers te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl