NOS NieuwsAangepast

VS stopt met hulp op Sinjar

De VS stopt met de hulpverlening aan de gevluchte jezidi's op de berg Sinjar in Noord-Irak. Dat heeft president Obama gezegd tijdens een persbijeenkomst op zijn vakantieverblijf in de staat Massachusetts.

Amerikaanse militairen en burgers zijn gisteren op de berg geland om de situatie te beoordelen. Die bleek een stuk beter te zijn dan vorige week, aldus Obama. De IS-strijders aan de voet van Sinjar zijn verjaagd, de meeste vluchtelingen zijn weg.

Trots

De vluchtelingen die er nog zijn, hebben voldoende voedsel en water en worden door Koerden in veiligheid gebracht. Obama denkt daarom dat de humanitaire missie kan worden gestaakt,

De Amerikanen hebben de afgelopen week elke nacht goederen en water naar de berg gebracht. In totaal werden 114.000 maaltijden en 132.000 liter water gedropt. Obama zegt dat de Amerikanen trots kunnen zijn op de militairen die dit hebben gedaan.

Elders

De hulpverlening op andere plaatsen in Noord-Irak gaat door. Er wordt daarbij samengewerkt met andere landen en met de VN. De bombardementen op IS-posities worden ook doorgezet, voor zover dat nodig is om Amerikaans personeel en faciliteiten te beschermen. De militaire steun aan het Iraakse leger en aan Koerdische strijders is opgevoerd om IS te kunnen bevechten.

Obama zag zich vorige week genoodzaakt om duizenden jezidi's op Sinjar te hulp te komen. Die waren daarheen gevlucht om te voorkomen dat ze door oprukkende IS-strijders omgebracht zouden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl