NOS NieuwsAangepast

Volgende week steun voor telers

Er komen Europese steunmaatregelen voor groente- en fruittelers die last hebben van de Russische boycot. Begin volgende week moet duidelijk worden hoe die maatregelen er precies uitzien. Dat zei eurocommissaris Ciolos na afloop van een bijeenkomst van Europese landbouwexperts in Brussel.

Die bijeenkomst was volgens hem "nuttig". Hij verzekerde de Europese voedselproducenten dat hij de maatregelen zal nemen die nodig zijn om het vertrouwen in de markt te behouden.

Champignons

Vandaag zijn vooral de problemen waar bedrijven mee kampen geïnventariseerd. Door de boycot is de groothandelsprijs van veel producten fors gezakt. Onder meer paprika-, champignon- en komkommertelers kunnen steun verwachten. Hoeveel steun er komt en waaruit de steun bestaat, wordt dus volgende week pas duidelijk.

De EU heeft een fonds van 400 miljoen euro dat bedoeld is om marktverstoringen zoals nu op te vangen. Volgens landbouworganisatie LTO Nederland is er 1 miljard nodig voor de Europese telers. LTO wil dat er ook andere crisispotjes worden aangesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl