NOS NieuwsAangepast

Minister: vermoedelijk genocide IS

Het kabinet zegt dat het jihadleger IS (voorheen ISIS) vermoedelijk verantwoordelijk is voor genocide in Noord-Irak. Minister Timmermans schrijft aan de Tweede Kamer dat IS schuldig lijkt aan oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en volkerenmoord.

Vanwege dit vermoeden van zeer ernstige misdrijven wil Timmermans dat de aandacht in VN-verband wordt gericht op preventie, het voorkomen van verdere escalatie en het bieden van hulp.

In een eerdere brief wilde Timmermans nog niet van genocide spreken. Verschillende partijen in de Kamer waren daar toen teleurgesteld over.

Hulp aan Koerden

Het kabinet sluit niet uit dat het militaire hulp gaat leveren aan de Koerden in Noord-Irak, die strijden tegen IS. Timmermans spreekt zijn steun uit voor landen die nu al besloten hebben wapens te sturen naar de Koerden. "Indien de huidige veiligheidsdreiging voortduurt, sluit het kabinet niet uit dat Nederland in enige vorm ook een bijdrage zal leveren."

Forse inspanning nodig

Kamerleden noemen het een goede zaak dat het kabinet inmiddels wel erkent dat IS mogelijk genocide pleegt. Pieter Omtzigt van het CDA zegt dat er nu een forse inspanning nodig is van de wereldgemeenschap om escalatie van het conflict te voorkomen en de slachtoffers te helpen.

Volgens Sjoerd Sjoerdsma van D66 moeten EU-ministers nu tot substantiële actie komen. De ministers komen morgen bij elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl