NOS NieuwsAangepast

Uiterlijk Zwarte Piet gaat veranderen

Zwarte Piet zoals we die kennen, zal gaan veranderen. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Van der Laan in een toelichting op het besluit om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter over de sinterklaasintocht.

Het Amsterdamse Sinterklaascomité en diverse actievoerders hebben meerdere malen aan tafel gezeten om te praten over Zwarte Piet. "Er is veel gesproken en ook hard geknokt", aldus Van der Laan. De NTR, die jaarlijks verslag doet van de intocht en het Sinterklaasjournaal maakt, schoof ook aan, net als minister Asscher. "De intocht op tv moet wel in één lijn liggen met wat er in de andere steden gebeurt."

Koloniaal

De actievoerders hebben op meerdere punten bezwaar tegen Zwarte Piet. Ze signaleren bijvoorbeeld een negatieve negroïde stereotypering in combinatie met het koloniaal verleden van Nederland, net als geringe aandacht voor het onderwerp in het onderwijs en discriminatie op de arbeidsmarkt. Van der Laan heeft toegezegd dat de "negroïde stereotypering" zal verdwijnen, maar belooft dat de traditie niet wordt aangetast.

De ingezette lijn van afgelopen jaar, een Piet zonder kroeshaar, oorbellen en rode lippen, wordt doorgezet. En er veranderen niet alleen uiterlijke kenmerken. "Het domme, volgzame en onderdanige karakter van Piet moet eruit", vindt de burgemeester. "Zwarte Piet wordt de CEO van de Sint. Minder volgzaam dus maar meer een leider."

De schoorsteen blijft wel gewoon in het verhaal. De zwarte kleur wordt daarom duidelijker verbonden aan de schoorsteen. "Natuurlijk blijft de schoorsteen. Dat is het probleem niet, er is niets koloniaal aan door de schoorsteen gaan."

Publieke taak

Of de Amsterdamse aangepaste Piet de voorloper is van een landelijke verandering van zijn uiterlijk, is nog niet zeker. Dat minister Asscher en de NTR bij de gesprekken zaten, duidt daar wel op. De NTR wil daar niet meer over kwijt dan dat de omroep de maatschappelijke discussie op de voet volgt.

"Deze rol zien wij in het licht van de publieke taak van de NTR als onafhankelijke omroep, om maatschappelijke ontwikkelingen in onze programma s te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen", stelt de omroep in een reactie.

Wat Van der Laan betreft is de discussie over Zwarte Piet nu voorbij. "Maar ik ben realistisch en denk dat die nog langer doorgaat. Ik hoop dat er een angel uitgetrokken wordt en men nu zegt: Als Sinterklaas op deze manier gevierd gaat worden, blijft het een feest voor iedereen. Dan wordt Sint weer wat hij was: een lieve en geliefde traditie waar iedereen blij mee is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl