NOS SportAangepast

"Op z'n derde reed Max al op quad"

Wat goed is, komt snel. Als Max Verstappen volgend seizoen zijn debuut gaat maken in de Formule 1, dan past dat uitstekend in zijn loopbaan tot nu toe.

"Hij heeft vorig jaar meer overwinningen behaald dan ooit iemand in de kartsport heeft gedaan. Dus ook meer dan Michael Schumacher en Aryton Senna. Dan ben je al bijzonder", vertelt Formule 1-fotograaf Frits van Eldik. "En als je dan direct de overstap maakt naar Formule 3, dan sla je al een aantal klasses over. En vervolgens maak je daar furore door inmiddels acht wedstrijden te winnen. Er is geen debutant die dat in de Formule 3 gepresteerd heeft."

Driewielertje in de paddock

Van Eldik volgt de familie Verstappen al jaren op de circuits. Hij zag vader Jos debuteren in de Formule 1 en maakte de eerste foto's van zoon Max: "Ik kan me herinneren dat hij op de kartbaan gewoon op zijn driewielertje door de paddock heen reed. Al snel reed hij op twee wieltjes. Zo langzamerhand is dat gewoon gegroeid. Hij reed op een quad toen hij een jaar of drie was en toen hij vier was zat hij in een kart."

Van Eldik heeft nog geen zekerheid dat Max Verstappen daadwerkelijk een contract tekent bij Toro Rosso, het satellietteam van Red Bull: "Voorlopig rijdt hij daar nog niet. Het is wel heel aannemelijk dat het gaat gebeuren."

Ook Jos Verstappen kan nog geen zekerheid geven: "Niets is zeker. Het bericht komt niet uit onze mond. We zijn nog aan het overleggen met Red Bull over wat we volgend jaar gaan doen. Het blijft afwachten,'' zei hij tegen de regionale zender L1.

Vader op zoon

Grote vraag is natuurlijk in hoeverre Max Verstappen geprofiteerd heeft van het coureursverleden van vader Jos. Van Eldik denkt niet dat het allesbepalend was: "Hij heeft gewoon een talent dat andere coureurs niet hebben. Ik hoor verhalen dat hij altijd al de beste spullen in de kartsport had. En hij heeft de hele winter kunnen testen. Als dat de sleutel tot succes is, zou ik alle vaders die denken dat hun zoon Formule 1-potentie heeft, datzelfde traject laten volgen. Dan denk ik dat ze zullen zien dat het niet zo makkelijk is als het lijkt."

Groot vertrouwen is er bij Van Eldik in de mogelijkheden van zoon Verstappen. "Ik ben ervan overtuigd dat Max als persoon gewoon potentieel Grand Prix-winnaar is. Je moet een beetje geluk hebben met het materiaal dat je voorhanden hebt. De Nederlandse coureurs die de afgelopen jaren gedebuteerd zijn in de Formule 1, zouden er alles voor doen om in een Toro Rosso te rijden. Max begint daar mee, als het zover komt. Hij moet in ieder geval punten kunnen scoren als hij in die auto zit. Wat dat betreft zou hij in één seizoen ook zijn vader direct uit kunnen schakelen als de beste Nederlandse Formule 1-coureur ooit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl